Interview met - Klaas Hondema

Klaas Hondema en zijn jongensdroom om ooit in de elektrotechniek te werken

Klaas Hondema (21) groeide op in Volendam en in het weekend in het Friese dorpje Grou met een Friese moeder en een Volendamse vader. Al vanaf jonge leeftijd had hij een duidelijke ambitie: elektricien worden, net als zijn vader, die chef technische dienst was bij Fardem Packaging in Edam. Op zijn zestiende solliciteerde hij bij Smit Elektrotechniek, zonder specifiek te weten welke functie hij wilde vervullen.

Een vroege start bij Smit Elektrotechniek

Op 16-jarige leeftijd solliciteerde Klaas bij Smit Elektrotechniek. "Ik zat toen in mijn examenjaar van de HAVO op het Don Bosco College en wilde gewoon bij Smit werken. Er was nog geen specifieke functie beschikbaar, dus verwezen ze m door naar IW-Noord Holland waar ik mijn niveau 3 diploma haalde."

Tijdens zijn 4e leerjaar liep Klaas stage bij Smit. "Het was een meeloopstage van één week met de monteurs van utiliteit. Dat was écht leuk, die week vloog voorbij. Toen wist ik het zeker: ik wilde bij Smit werken. Ik solliciteerde, haalde mijn VCA-certificering en werd aangenomen."

Ervaring op de bouwplaats

Om ervaring op te doen begon Klaas zijn werkende leven bij Smit Elektrotechniek in de bouw, waar hij al snel ontdekte dat hij contactallergie had. "Het werken deed pijn en ik kwam regelmatig met wondjes thuis. Toen het niet meer ging door mijn allergie, heeft Hilda Kluessien, de toenmalige HR-manager, ervoor gezorgd dat ik op de afdeling werkvoorbereiding kon werken."

In 2021 begon Klaas op zijn 18e als junior werkvoorbereider en dit doet hij nog steeds met veel plezier. "Ik begon als 2D-tekenaar en doe nu sinds twee jaar ook BIM-modellering. Bij Smit ben je zowel werkvoorbereider als BIM-modelleur, wat zorgt voor een leuke afwisseling en elke dag anders maakt."

Altijd hulp en ondersteuning van collega’s

Klaas: "Je moet echt geschikt zijn voor dit werk, want er zitten zoveel functies in een programma als REVIT. Het kost veel uren om alles onder de knie te krijgen. In het begin krijg je telefoontjes en begrijp je er niks van. Maar dankzij de hulp van ervaren collega's leer je snel bij. Het voelt écht als een team, een soort grote vriendengroep met Edward, Kevin, Henk en Jan. Het is gewoon mega gezellig."

Opleiding en groei bij Smit Elektrotechniek

Klaas heeft zijn niveau 2 versneld in zeven weken afgerond en stroomde door naar niveau 3, wat hij in twee jaar voltooide.

Sinds Smit onderdeel is van de VDK Groep, is er een interne opleiding niveau 4 begonnen, waar andere VDK-collega’s ook aan mee doen." Elke donderdag van 15:30 tot 20:00 uur volg ik de opleiding ‘Technicus Engineering’. Deze opleiding wordt volledig bekostigd door Smit en ik krijg daarnaast gewoon mijn reguliere loon: dat is natuurlijk super geregeld. Alles wordt goed verzorgd, zo wordt er zelfs avondeten voor ons geregeld. Er wordt dan bijvoorbeeld New York Pizza of Arnold Online besteld" aldus Klaas.

''Volgend jaar verwacht ik niveau 4 te hebben afgerond."

Flexibiliteit en vrijheid

Klaas waardeert de flexibiliteit van Smit. "In de winter geef ik schaatsles aan basisschoolkinderen uit Volendam. Dan mag ik altijd een half uurtje eerder beginnen, zodat ik op vrijdagmiddag eerder weg kan. Daarnaast is het voor ons als Volendammers om de hoek: lekker op de fiets naar het werk en tussen de middag lekker thuis eten. Je hebt een uur pauze dus je kunt ook nog een boodschap halen, helemaal super!’’

Gezelligheid en teamspirit

"Bij Smit is het altijd gezellig met veel uitjes, borrels en feestjes. De personeelsvereniging organiseert veel activiteiten voor alle werknemers en gelukkig doet daar het overgrote deel ook altijd aan mee. Het is dus echt een gezellig bedrijf om te werken’’ vertelt Klaas.

Een blijvende carrière

"Ik ben erg tevreden bij Smit Elektrotechniek en ik hoop hier tot mijn pensioen te kunnen blijven. Ze denken hier graag mee in oplossingen. Als je even vastloopt, zoeken ze een andere functie voor je. Als het bijvoorbeeld rustig is, kun je meewerken op andere afdelingen en daar leer je weer heel veel van."

 

Maak de stap naar een carrière bij Smit Elektrotechniek!

Ben jij geïnspireerd door het verhaal van Klaas en wil je ook graag een carrière in de elektrotechniek? Kom dan vrijblijvend langs bij Smit voor een gesprek! Je kunt hier leren, werken en direct geld verdienen. Met goed salaris, flexibele werktijden en een gezellige werksfeer is Smit de ideale plek om je carrière te starten of voort te zetten. Neem nu contact met ons op! 

Geinteresseerd in de mogelijkheden van Smit Elektrotechniek?

Meer weten over onze producten en diensten? Stel uw vraag of geef een opmerking door en wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op. 

Storingsdienst
×

Heeft u een zakelijk servicecontract?

Bel 0299 398029

Met een zakelijk servicecontract kunt u bij calamiteiten en storingen 24/7 bellen naar 0299 398029 of mailen naar service@smitelektrotechniek.nl

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.